Domov Kazalo natisni stran

SREČNO 2014

Drage prostovoljke in prostovoljci!

Želimo vam

srečno, zdravo in veselja polno 2014!

Da se bo vaše znanje širo in da boste širili znanje drugim.

Da ste v letu 2014 čim bolj pripravljeni in naj bo vaša pomoč ljudem čim manj potrebna.

Lepo praznujte!

 

RKS - Območno združenje Ljubljana

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI

Ljubljana, 4.12. 2013

 Zakonodaja omogoča, da 0,5% dohodnine lahko podarimo tudi Rdečemu križu, ki ta znesek, namesto da ostane v državnem proračunu, nameni za lajšanje socialnih stisk občanov. To dejanje Vam bo vzelo le trenutek Vašega časa, vendar ne denarja, osrečili pa boste mnoge pomoči potrebne.

To storite tako, da priložen obrazec preprosto izpolnite in pošljete na naslov RKS-OZLJ, Tržaška 132, 1000 Ljubljana. Vaša dobrodelnost bo dobrodošla vsem, ki v Sloveniji potrebujejo pomoč. Vse več ljudi, ki so zaradi brezposelnosti, nizkih dohodkov, bolezni, naravnih nesrečah in podobnih razlogov potisnjeni na rob preživetja, se namreč po pomoč zatekajo na Rdeči križ Ljubljana.

OBRAZEC JE OBJAVLJEN NA http://www.ljubljana.ozrk.si/sl/Novice/.

Iskrena hvala za Vašo dobrodelnost!

SEM SREČA V NESREČI

Ljubljana, 27.11 - 28.11. 2013

Rdeči križ Slovenije Območno združenje Ljubljana v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Oddelkom za zaščito, reševanje in civilno obrambo pripravljata preventivni projekt
»Sem sreča v nesreči«.
Cilj projekta je ozavestiti prebivalce Ljubljane kako se na nesreče pripraviti in kako pravilno ob in po nesreči ravnati.
Zato v okviru projekta pripravljamo delavnice za ozaveščanje prebivalcev. Na delavnicah bodo občani spoznali sile za zaščito in reševanje MOL, ogroženost Ljubljane in prejeli praktične napotke ukrepanja.
Poleg ozaveščanja želimo prebivalcem Ljubljane približati službe in sile, ki v nesrečah posredujejo na njihovem območju.  Delavnice bodo izvajali prostovoljci inštruktorji.

Izobraževanje prostovoljcev inštruktorjev bo potekalo 27.11 in 28. 11. 2013 ob 17.00 na

                         RKS - OZ Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana.

Vabljeni k sodelovanju!

Prijavite se lahko na info@rdecikrizljubljana.si.

 

 

Zgodba o ideji in 7 temeljnih načel Rdečega križa

Filmčki o RK

RDEČI KRIŽ

Rdeči križ Slovenije (RKS) je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena, ki deluje na območju Republike Slovenije. Je sestavni del Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, največje humanitarne organizacije na svetu, ki šteje 97 milijonov članov in prostovoljcev v 186 državah. Rdeči križ Slovenije je član Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Pravno podlago za delovanje RKS predstavljajo Ženevske konvencije, Zakon o Rdečem križu Slovenije, Zakon o društvih, Statut Rdečega križa Slovenija ter drugi predpisi v Republiki Sloveniji. Rdeči križ Slovenije deluje po temeljnih načelih Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca in pomaga ljudem ne glede na raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje. Povezuje območna združenja in krajevne organizacije.

Zgodovina in dejavnosti mednarodnega Rdečega križa ali Zgodba o ideji

7 temeljnih načel Rdečega križa (helpman - v povezavi pod vsebino):
   -  humanost
   -  nepristranskost
   -  nevtralnost
   -  neodvisnost
   -  prostovoljnost
    - enotnost
    - univerzalnost.

4. MESTNA VAJA EKIP PP IN PNMP

Ljubljana, 14. september 2013

V soboto, 14. 9. 2013 je potekala 4. Mestna vaja ekip prve pomoči OZRK Ljubljana in prvih posredovalcev MOL.

Ekipe so preizkusile zanje triažiranja v primeru masovne nesreče, uporabo zajemalnih nosil, oživljanje odrasle osebe in otroka, oskrba gležnja ter rane na trebuhu.

Vaje sta se udeležili dve členski ekipi OZRK Ljubljana in ekipa OZRK Ljubljana gimnazije Bežigrad in ekipe MOL:

PGD Tomačevo Jarše, PGD Medno, PGD Črnuče, PGD Nadgorica in gostujoča ekipa GZ Ivančna Gorica.

Ekipam čestitamo za pogum in pokazano znanje!

Zahvala vsem, ki so prispevali k organizaciji in izvedbi vaje!

Slike si lahko ogledate na Facebook strani Rdečega križa Ljubljana.

 

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI

11. september 2013

SZJ-Ob svetovnem dnevu prve pomoči
11. september 2013

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI

Svetovni Dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu, ko je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.
Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki združuje 187 nacionalnih društev Rdečega križa, bo ob letošnjem Svetovnem dnevu prve pomoči poseben poudarek namenila prvi pomoči in varnosti v cestnem prometu. Prometne nesreče so namreč postale največji svetovni morilec. Vsakih 30 sekund se zgodi prometna nesreča s smrtnim izidom. Več kot 50% ponesrečenih umre v prvih minutah po nesreči. Je pa mogoče veliko teh ponesrečenih rešiti. Na tečajih prve pomoči se ljudje naučijo, kako pomagati ponesrečenim, kako jim nuditi prvo pomoč in kako pomembno je hitro in učinkovito ukrepanje.

V Sloveniji Svetovni dan prve pomoči obeležujemo 11. septembra z namenom opozoriti širšo javnost, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej. Stališče Rdečega križa Slovenije je, da bi morala država zakonsko urediti, da je znanje prve pomoči potrebno obnavljati vsaj na vsakih 5 let, ne pa, da pridobljenega znanja prve pomoči državljanom ni potrebno nikoli obnavljati.

V Ljubljani na svetovni dan prve pomoči že četrto leto zapored Območno združenje Rdečega križa Ljubljana in Mestna občina Ljubljana organizirata Mestno vajo ekip prve pomoči OZRK Ljubljana in prvih posredovalcev MOL.
Vaja, ki se bo odvijala od 9. 30 do 12. 50 v bližini centra Ljubljane je sestavljena iz štirih prikaznih točk reševanja poškodovanih, ki bodo na Zarnikovi, pri Slovenski filantropiji, v tovarni Rog in pri Cukrarni.
Ker so nesreče nepredvidljive in se žal nekaterim ne moremo izogniti, lahko pa se nanje pripravimo, je cilj vaje krepiti sistem zaščite in reševanja Mestne občine Ljubljana in ozaveščanje laikov o pomembnosti prve pomoči.

 

VABILO NA OGLED 4. MESNE VAJE EKIP PRVE POMOČI IN PRVIH POSREDOVALCEV

Ljubljana, 14. september 2013

 Vabljeni na ogled

4. MESTNE VAJE EKIP PRVE POMOČI OZRK LJUBLJANA IN PRVIH POSREDOVALCEV MOL
v soboto, 14. septembra 2013, v Ljubljani.

 

9. 30: IGRIŠČE PRED OSNOVNO ŠOLO POLJANE (Zemljemerska 7): Otvoritvena svečanost z nagovorom župana Mestne občine Ljubljana gospoda Zorana Jankovića in predsednikom Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana Ivanom Hvala. Sledi podelitev priznanj ljubljanskim osnovnim in srednjim šolam ter mentorjem za aktivno sodelovanje na področju ozaveščanja prve pomoči v programih OZRK Ljubljana: »Samo eno življenje imaš« in »Pomagam prvi«.

10.15 Pričetek vaje na simulaciji realističnih nesreč na lokacijah:
Delovno mesto 1: Slovenska filantropija
Delovno mesto 2: Mestna občina Ljubljana, Zarnikova 3
Delovno mesto 3: Cukrarna
Delovno mesto 4: Tovarna Rog

14. 30: IGRIŠČE PRED OSNOVNO ŠOLO POLJANE: Zaključek in podelitev priznanj.


Za vse dodatne informacije v času dogodka obiščite informacijsko točko OZRK Ljubljana šotor na parkirišču za cerkvijo sv. Jožefa na ulici Janeza Pavla II 13.

Dogodek, ki ga ne smete zamuditi!

18. regijsko preverjanje ekip prve pomoči

Grosuplje,15.6.2013

ČESTITKE EKIPAMA PRVE POMOČI OZRK LJUBLJANA!

1. mesto in 4. mesto ter 1. mesto v kategoriji zabavnih točk :)!!!

BRAVO!

DAN RDEČEGA KRIŽA

Ljubljana, 8. 5. 2013

VABILO
Na Mednarodni dan Rdečega križa, v sredo, 8. maja 2013 ste vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Predstavili Vam bomo dejavnosti in programe Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana, obenem pa bo potekalo preverjanje usposobljenosti srednješolskih ekip prve pomoči.

Prireditev bo potekala v sredo, 8. 5. 2013 na Kongresnem trgu od 12.00 do 16.00

kjer vam bomo predstavili dejavnosti in programe Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana:
- v sistemu zaščite in reševanja: nastanitvena enota in ekipe prve pomoči;
- na področju mladih: program Samo eno življenje imaš oziroma osnovnošolske in srednješolske ekipe prve pomoči;
- na področju krvodajalstva: darovanja krvi in Kluba 25;
- na področju Krajevnih organizacij RK: meritve holesterola in krvnega sladkorja;
- na področju sociale: dobrodelna akcija zbiranje šolskih potrebščin, akcija Otroci za otroke, dobrodelna akcija Rdečega križa;
- na področju prve pomoči: tečaji prve pomoči

in preverjanjem usposobljenosti srednješolskih ekip prve pomoči. Preverjanje se začne z otvoritvijo pred Mestno hišo ob 14. 45. Med 15.00 in 16.45 bodo potekale delovne točke (prikaz oskrbe poškodovanih) na Kongresnem trgu, v parku Zvezda, na Prešernovem trgu, na Mesarskem mostu in na Tržnici.
Ob 17.15 se bo, s podelitvijo priznanj pred Mestno hišo udeleženim ekipam, dogodek zaključil.

Vaša prisotnost bo praznik polepšala.
 

Vljudno vabljeni!
 

Anita Caruso
Sekretarka OZRK Ljubljana
 

Treningi ekip prve pomoči

Ljubljana, 2013

Prvi sončni žarki po dolgi zimi  so naznanili aktivno pomlad za ekipe PP.

Na prvem celodnevnem treningu ekip, 10. 3. 2013, smo ponovili osnove:
- pregled poškodovanca,
- preigravanje poligonov.

6. 4. 2013 se je vodja nove ekipe bolničarjev udeležila usposabljanja za vodje v Logatcu. Usposabljanje je organiziral Rdeči križ Slovenije.

Znanje dela na poligonih, interne medicine in uporabo zajemalnih nosil: hitra ekstrakcija z zajemalnimi nosili iz vozila, pa so čani ekip poglobili na vikend treningu na OZRK Ljubljana, ki je potekal 13. 4. in 14. 4. 2013.

 

Kakšni so NUJNI UKREPI V PRVI POMOČI? http://tvslo.si/#ava2.163439719
 

OCENJEVANJE PREVERJANJA OSNOVNOŠOLSKIH EKIP PP

Lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči je potekalo 27. 3. 2013 na OZRK Ljubljana, za ocenjevanje regijskega preverjana pa se je bilo potrebno 10. 4. 2013 zapeljati do OŠ Nove Fužine.

Člani ekip so pomagali pri izvedbi lokalnega in regijskega preverjanja osnovnošolskih ekip prve pomoči. Poleg so na pomoč priskočili tudi člani srednješolskih ekip, ki so simulirali poškodbe.

Člani ekip, ki so sodelovali kot ocenjevalci so presodili, da je največ znanja pokazala OŠ Jožeta Moškriča, zato bo 11. 5. 2013 nastopila na državnem preverjanju OŠEPP.

 http://tvslo.si/#ava2.163589018

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana